Katja Pääkkönen

32v | TM, YTM

Nokian seurakunta
katja.paakkonen@hotmail.com

Olen Katja Pääkkönen, 32-vuotias pappi, järjestöammattilainen ja kahden lapsen äiti Nokialta. Koulutukseltani olen teologian ja yhteiskuntatieteiden maisteri. Olen ehdolla kirkolliskokoukseen numerolla 49 ja hiippakuntavaltuustoon numerolla 6.

Minulle tärkeitä arvoja ovat osallisuus, yhdenvertaisuus ja avoimuus. Näitä arvoja puolustan kirkossa tällä hetkellä oman kotiseurakuntani kirkkovaltuuston jäsenenä ja kirkkoneuvoston varajäsenenä.

Vuonna 2021 tein päätöksen siirtyä seurakuntapastorin työstä järjestökentälle. Olen siitä lähtien työskennellyt potilasjärjestön palveluksessa vapaaehtoistoiminnan kehittämisen ja johtamisen parissa. Lisäksi vaikutan aktiivisesti luottamushenkilönä useissa eri yhdistyksissä esimerkiksi mielenterveysteemoihin liittyen. Toimin myös sivutoimisena yrittäjänä, ja taidankin sen myötä olla Tampereen hiippakunnan ainoa pappi, joka tekee töitä kotisiivoojana.

Kirkon toiminnan suurin haaste liittyy mielestäni seurakuntalaisten osallisuuteen. Vapaaehtoistoiminnalta on kokonaiskirkon tasolla päätetty poistaa esteitä, mutta käytännössä jokaisen seurakuntalaisen osallisuutta tukevat rakenteet puuttuvat edelleen. Vapaaehtoisuuden edistämiseksi ja osallisuuden tukemiseksi aion tehdä töitä sen eteen, että vapaaehtoistoiminta nähtäisiin koko kirkon läpäisevänä kokonaisuutena. Käytännössä tämä tarkoittaa esim. kirkon vapaaehtoistoiminnan linjausten uudelleen tarkastelua, byrokratian keventämistä ja kirkkojärjestykseen tehtäviä muutoksia.

Toinen kirkon suuri haaste liittyy yhdenvertaisuuteen. Kirkon käytännöt esimerkiksi avioliittoon vihkimisen suhteen jakavat jäsenet kahteen eri luokkaan. Yhdenvertaisuuteen liittyviä haasteita on myös muualla - esimerkiksi rekrytoinneissa tapahtuu edelleen räikeää syrjintää sukupuoleen perustuen. Aion kirkolliskokouksessa puhua, vaikuttaa ja äänestää yhdenvertaisuuden toteutumisen puolesta.